Kategorier
Jobb

Arbetstillstånd är ett måste

Att ha arbetstillstånd är en nödvändighet för både den som vill anställa och för den som vill komma och arbeta i Sverige. Processen blir enklare med lite hjälp.

Att ansöka om arbetstillstånd är inte en procedur där alla steg är självklara för alla medverkande. Har man gått igenom allt tidigare är det förstås enklare men samtidigt är varje ansökan individuell och aldrig exakt likadan som den föregående. Det är nödvändigt att sätta sig in i hur svensk lagstiftning ser ut.

Om man till att börja med ser på saken genom den sökandes ögon finns det ett antal punkter som är viktiga samt villkor som måste uppfyllas. Det handlar om att man vill säkra att den som ska arbeta får arbetsvillkor som stämmer överens med svensk lagstiftning. Man vill också se att arbetsgivaren faktiskt har ekonomiska möjligheter att betala lön och sociala avgifter.

Arbetstillstånd kräver pass och anständiga arbetsvillkor

När man ska söka arbetstillstånd behöver den arbetssökande ha ett giltigt pass och passet får inte löpa ut under den bestämda anställningstiden. Man ska också ha ett underskrivet anställningskontrakt med en arbetsgivare. De villkor som anges i anställningsavtalet behöver innefatta en lön som går att leva på och sedvanliga svenska försäkringar.

En arbetsgivare som vill anställa en person från ett icke EU-land behöver ha koll på alla dessa bestämmelser och dessutom ha annonserat ut den aktuella tjänsten i Sverige under en period. Allt detta kan man, både som företag och som framtida anställd, få hjälp med om man anser att saken verkar krånglig.