Kategorier
Okategoriserade

Energilagring – kombinera med solceller 

Det höga elpriset slog ner som lite av en bomb förra vintern. Regeringen tvingades betala ut elstöd för att svenska företag och privatpersoner skulle klara av att tackla den höga kostnaden. 

En överraskning? Ja, för många – men samtidigt också en påminnelse om att det faktiskt handlar om en marknad där konsumtion och produktion måste ha en balans för att priset ska vara lågt. Om konsumtionen är högre än produktionen så blir priset också högre. 

De högre priserna har också skapat en snabbare omställning. Fler och fler företag har valt att investera i solcellsanläggningar för att kunna producera egen el och därigenom också kapa sina kostnader. Samma sak för privatpersoner, fastighetsägare och BRF:er. 

Fördelar med energilagring 

Genom att ta steget mot solceller så tar man också steget från att enbart vara en konsument till att faktiskt också vara en producent av el. Detta är en bra investering, men man bör även addera batterilagring till denna för att erbjudas en optimal effekt av solcellerna. 

Energilagring i kombination med solceller gör att man direkt kan kapa de höga topparna på en elräkning. Det fina med att ha energilagring är nämligen att det leder till en jämnhet. Även under tidpunkter då mycket el konsumeras kan man få en låg kostnad och detta som en följd av att man använder sig av de el som solcellerna producerat – och som lagrats i de batterier man investerat i. 

Energilagring – stötta elnätet och få betalt 

Utöver detta så kan man även de facto tjäna pengar på energilagring. Samma sak gällande balans mellan produktion och konsumtion kan nämligen ses i vårt svenska elnät. Vid störningar och vid avbrott så kan priset stiga rejält – och finns tillgänglig energilagring att använda så blir påverkan betydligt mindre. 

Din energilagring kan användas för att stötta det lokala elnätet och detta innebär då också att du, givetvis, får betalt för det. Du får, helt enkelt, betalt för att bidra med nytta till hela samhället. Därför är solceller och batterilagring en riktigt bra kombination och en fin investering att ta.