Kategorier
Plast

Vad är egentligen akrylplast?

Akrylplast är ett ämne som förkortas PMMA. Det står för det mer krångliga ordet Polymetylmetakrylat som i vardagstal är samma sak som plexiglas eller Bonoplex.

Plexiglas har du säkert hört talas om och det är ett handelsnamn på akrylplast. Det är inget naturligt material utan framställs vid en kemisk process. Männen som tog fram materialet hette Rohm och Haas. De jobbade intensivt under 1900-talets tidigare del med att hitta denna formel. Runt trettiotalet lyckades de med sitt arbete.

År 1936 var det då klart att tas i kommersiellt bruk. Det var då man döpte om materialet akrylglas till plexiglas i samband med att det skulle börja säljas. Sedan dess är mer eller mindre alla omgivna av plexiglas i många vardagliga situationer då det blivit en ersättning för glas.

Akrylplast kan vara bra att använda i flygmaskiner

Eftersom man kan använda akrylplast istället för glas blev det snabbt en bra ersättning när det gäller att ha fönster i flygmaskiner. Du kan ju tänka dig vilken fart försäljningen tog i samband med att andra världskriget bröt ut. Den fullkomligt exploderade. Precis som granater och annat exploderade i andra länder där kriget härjade.

Akrylplasten är återvinningsbar och kan böjas med hjälp av infraröd värme. Då behöver du komma upp i en temperatur som håller ungefär hundratjugo grader. Upphettningen i det här fallet   gäller bara själva böjningslinjen, det vill säga den linje som du vill böja plexiglaset i. Så på det hela taget är akrylplast en riktigt bra och fiffig liten uppfinning.